Pivní lázně Bahenec

Už od středověku je známo, že koupele v kvasnicovém pivu mají léčivý účinek a jsou vynikající prevencí proti různým nemocem. Pivní kvasnice a pivní kal jsou přírodním léčebným prostředkem za předpokladu, že je dodržena správná teplota a doba pivní lázně a to pravé dávkování přísad. Obojí pomáhá při očistě těla a pročištění organismu přes póry v pokožce. Pivní lázeň Bier.Bottich.Bad® je přínosem pro každého. Nadšeni jejími účinky jsou nejen lidé s kožními problémy, ale i lidé trpící špatným prokrvením končetin si účinky koupele pochvalují. Ze všeho nejdůležitější je však celkový zážitek z koupele. Relaxace v kádi s pivní koupelí a možnost si jen tak mimochodem načepovat pivo. No není to báječné?

Pivní lázně Bahenec - koupel v kvasnicovém pivu

Co Vás napadne, když uslyšíte pojem pivní lázeň? Možná si vybavíte starý známý song „Sním o jezeru piva, velkém jako Štírské jezero,…“ Další, co Vám nejspíš proletí hlavou asi bude, zda to není nějaký originální vtip nebo třeba reklamní trik s cílem profitovat ze současného wellness trendu. Co za tímto pojmem opravdu něco vězí? Máme pro Vás připraven relaxační balíček Pivní lázně bahenec.

Pivní lázně Bahenec - informace z historie

medium2Dne 23. dubna 1516 vydal bavorský vévoda Vilém IV. zákon, kterým bylo nakázáno, že se v Bavorsku smí k výrobě piva používat pouze ječmen, voda a chmel. To platí a je dodnes. Ječmenem je pochopitelně myšlen ječný slad, protože se samotným ječmenem jako takovým by to nešlo. Vévoda však poněkud zapomněl na jednu surovinu, bez které se výroba piva neobejde, a to na kvasnice. Kvasnice rozkládají sladový cukr na alkohol a přitom vznikají jako vedlejší produkty kvašení kysličník uhličitý, aromatické látky a uvolňuje se teplo.

Tehdy ještě nebylo známo, že právě kvasnice jsou tím skutečným původcem kvašení, ani že kvasnice obsahují cenné látky jako vitamíny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky a že dodávají pivu část jeho aroma.

V době vévody Viléma se pivo pilo nefiltrované jako sklepní pivo. Prostý lid jej pil z kamenných džbánů, panstvo ze skleněných pohárů a šlechta nebo církevní hodnostáři ze stříbrných nebo zlatých číší.

Pivní lázně Bahenec - lázeňská procedura

Pod pojmem pivo se skrývá nápoj uvařený z výše uvedených surovin, ať už světlé nebo tmavé barvy, perlivý, s bílou pěnou, obsahující alkohol a kyselinu uhličitou, nasládlé nebo hořké chuti. V dnešní době se pivo obvykle filtruje a je tedy čiré. V poslední době opět přichází do módy nefiltrované pivo. Znamená to, že pivo je plněné přímo z ležáckého sudu nebo ležáckého tanku. Takové pivo je v prodejnách označeno jako přírodní kalné pivo, sklepní pivo nebo kvasnicové pivo.

Pivní lázně Bahenec - chce to optimální teplotu

Optimální teplota pro konzumaci piva je 8 – 10°C. Při této teplotě se nejlépe uvolňují aromatické a chuťové látky chmelu, tvoří se krásná pěna a pivo má „říz“. Podchlazené pivo nepění, často bývá zakalené, nechutná a mluvou sládků „leží ve sklenici jako mrtvola“. Je jenom na škodu tomuto moku a naší pivní tradici, že se s touto zásadní chybou v gastronomii často setkáváme. Naopak příliš teplé pivo chutná zvětrale, nepění a často má nakyslou příchuť. Bylo by chybou pojem pivní lázeň spojovat s teplotou vhodnou pro konzumaci piva. Představa, že budete ležet půl hodiny v lázni teplotě 8 – 10°C je naprosto šokující. Ohřívání piva během Pivní láznětaké nepřipadá v úvahu, došlo by při tom k uvolňování kysličníku uhličitého. Kysličník uhličitý je plyn téměř 2x těžší nežli vzduch, který ochromuje dýchací cesty až k dusivým záchvatům. Proto by nikoho znalého procesu výroby piva ani ve snu nenapadlo ponořit se do otevřené kvasné nádrže. Za prvé by mu byla neskutečná zima a za druhé to nepřichází v úvahu kvůli kysličníku uhličitému.

Pivní lázně Bahenec

Rozložíte-li ovšem slovo pivní lázeň na základní slova pivo a lázeň, otevírají se náhle zcela jiné možnosti. Samotný pojem lázeň má mnoho variant. Lze si představit lázeň nohou, sedací lázeň, sprchovou lázeň, celkovou lázeň nebo třeba lázeň plovací. Další dělení může být podle účinku na lidské tělo, tedy termální lázně, slatinné lázně nebo lázně bylinkové.

Zvolíte-li si tedy kombinaci sedací lázně s lázní termální a jako přísadu použijete suroviny, ze kterých se pivo vyrábí, zjistíte, že pojem pivní lázeň je vlastně docela logický a pochopitelný, a to i pro sládka.

Procedura Pivní lázně BBB

Spojení Pivní lázně BBB a ovesného lože je originální chráněná procedura. Při této proceduře si užijete pobyt v bazénu, finskou saunu a relaxaci, zmiňovanou pivní lázeň a nakonec odpočinek ve slámovém loži.

Hlavní složkou pivní lázně není samotné pivo, ale voda o teplotě 35 + 2°C. Ta je obohacena přísadami, ze kterých se vaří, pivo jako jsou kvasnice, chmel, sladový šrot atd..

Pivní koupel je vhodná téměř pro každého, v každém případě se doporučuje poradit se před první pivní koupelí s lékařem.

Teplota pivní lázně se pohybuje kolem 37°C, proto je na místě opatrnost u lidé trpících vysokým krevním tlakem, křečovými žilami apod. Teplotu lázně by pro ně měla být taková, aby se cítili dobře. To ovšem platí pro všechny termální koupele. Osoby, které právě absolvují nebo absolvovali chemoterapii, by si měli pivní lázně odříci.

Množství a kvalita jednotlivých přísad a pořadí jejich přidávání do koupele je samozřejmě obchodním tajemstvím. Recept na přípravu pivní lázně je přihlášeným užitným vzorem a jako takový spadá pod právní ochranu. Účinek pivní lázně se výrazně zvýší použitím speciální vířivky a výměníku tepla, který zabraňuje vychladnutí lázně. Rychlému vychladnutí lázně brání také speciální dřevo, ze kterého jsou kádě vyrobeny. Doba koupele je přibližně 20 minut. Po pivní lázni následuje relaxace a odpočinek v délce 30-45 minut na lůžku z ovesné slámy, při které se tělo vypotí a uvolní.